Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008

Ενσυναίσθηση και αρχή λειτουργίας του trend.

Ενσυναίσθηση. Η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο με τα μάτια του άλλου. Είναι ενστικτώδης ή καλλιεργείται; Ή και τα δύο;
Ένα δωμάτιο. Πολλά μωρά. Το ένα ξαφνικά κλαίει. Και ένα δεύτερο κάνει το ίδιο. Σε λίγο όλα τα μωρά κλαίνε. Ταυτίστηκαν. Παρασύρθηκαν από το πρώτο εκείνο κλαψιάρικο αγοράκι. Μερικά ζευγάρια ενήλικα χέρια μπαίνουν τώρα στο πλάνο. Με ένα απαλό άγγιγμα στο τριχωτό της κεφαλής δημιουργούν αίσθηση ηρεμίας σε δυο – τρία μωρά. Το κλάμα δεν είναι πια τόσο δυνατό και μπερδεμένο. Λιγότερες φωνές το φτιάχνουν. Τη νιώθουν την αλλαγή τα υπόλοιπα μωρά. Τα ηρεμεί. Σε λίγο όλα θα έχουν σταματήσει να κλαίνε…
Μια πόλη. Πολλοί νέοι. Μια τραγιάσκα σ’ ένα ξυρισμένο κεφάλι. Το είδα και μου άρεσε. Αγόρασα τραγιάσκα, αλλά δεν ξύρισα το κεφάλι. Δυο – τρεις φίλοι γέλασαν και τους άρεσε. Πήγαν και πήραν τραγιάσκες. Για πλάκα. Τις φορούσαμε στις εξόδους. Σε λίγες μέρες, στο ίδιο καφέ, κι άλλη μια παρέα είχε τραγιάσκες. Μετά κι άλλες παρέες. Τελικά, φορέθηκε πολύ η τραγιάσκα εκείνο το καλοκαίρι στο Αγρίνιο. Δε θα τη βάλω άλλο, δεν είναι πια διαφορετική. Ούτε οι φίλοι μου. Και από τις άλλες παρέες λίγοι έμειναν τώρα. Το επόμενο καλοκαίρι θα φορεθεί μπαντάνα, ίσως...
Τα μωρά λειτουργούν με πηγαία ενσυναίσθηση. Αμόλυντη ενστικτώδης αντίδραση η από γεννησιμιού ανθρωπιά. Όσο μεγαλώνουν αποκτούν κριτήρια, μαθαίνουν να επιλέγουν. Καθοδηγούμε την ενσυναίσθησή μας, κάποιοι συνειδητά, κάποιοι υποσυνείδητα. Αμβλύνουμε τις άμυνές μας σε όσα μας αρέσουν και αποκλείουμε όσα μας ξενίζουν. Ή μας ξινίζουν, ενίοτε. Κάπως έτσι δημιουργούνται τα trends. Έρχονται και φεύγουν. Ξανάρχονται, ξαναφεύγουν. Δεν είναι, τουλάχιστον όχι πάντα, η άκριτη μίμηση της προσλαμβανόμενης εικόνας. Είναι η συνειδητή αποδοχή της.
Η αρχή λειτουργίας της μόδας βασίζεται στην υιοθέτησή της από όλο και περισσότερους δέκτες, ξεκινώντας από έναν, συνήθως, πομπό. Η ανάγκη μας να δούμε τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια. Η ικανότητά μας να το κάνουμε. Η συμπαράσταση, η ταύτιση, η αποδοχή, η ανθρωπιά. Η ενσυναίσθηση…
Οι ιστορίες είναι πέρα για πέρα φανταστικές. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες – ντοκουμέντα με τραγιάσκα στο αξύριστο κεφάλι μου. Ούτε με μπαντάνα. Καλό μας καλοκαίρι!

12 σχόλια:

mahler76 είπε...

Kαλή σου μέρα. ΠΟλύ όμορφο το κείμενο σου.

oblivion είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγισή σου.. Όσο το διάβαζα μου γεννήθηκε η απορία κατά πόσον το τρεντ οφείλεται στην ανάγκη μας να δούμε τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια όπως λες ή απλά στο φαινόμενο του μιμητισμού. Η διάδραση προχωράει στο μπλογκ σου όπως βλέπεις! :) Καλή σου μέρα!

brainwaves είπε...

Καλημέρα σας, καλημέρα σας!

to mahler76:
Ευχαριστώ σας πολύ για τα καλά σας λόγια!

to oblivion:
Στο post αυτό, προσπάθησα να προσεγγίσω ένα μηχανισμό που μπορεί να γεννήσει trend. Η άκριτη μίμηση μιας συμπεριφοράς ή μιας ιδέας είναι σίγουρα ένας ακόμη μηχανισμός, πιο απλός στην κατανόηση, χωρίς επεξεργασίες. Για το λόγο αυτό, ίσως, αποτελεί και συχνότερη πρακτική.
Όταν η μίμηση δεν είναι απλώς μηχανική αναπαραγωγή ενός προσλαμβανόμενου προτύπου, αλλά ενσυναίσθητη αποδοχή του, τότε έχει να κάνει με πιο ουσιαστική ταύτιση, που εμπλέκει και συναίσθημα.
Όταν η αποδοχή γίνεται μέσα από την ανάγκη να δεις μέσα από την ίδια κλειδαρότρυπα που βλέπει ο άλλος, τότε το εμπλεκόμενο συναίσθημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Και όταν η ανάγκη γίνει ικανότητα, τότε ελέγχεις εξολοκλήρου τον τρόπο και το βαθμό που θα επηρεαστείς από ένα trend και, επομένως, θα συμβάλεις στη γέννησή του.
Σ’ ευχαριστώ που, μέσα από το «ραβασάκι» σου, μου δίνεις τη δυνατότητα να κάνω χρήσιμες διευκρινίσεις…

Με εκτίμηση στα συνταξιδιωτάκια!

revqueer είπε...

Κι ο ένας αντιγράφει τον άλλο... Πολύ καλή η παρουσίαση του θέματός σου!

brainwaves είπε...

thanks revqueer!

Spy είπε...

Eτοιμαζόμουν να γράψω ένα σεντόνι για το θέμα, μόλις το διάβασα, αλλά μετά είδα τις εξηγήσεις που δώσατε εδώ παραπάνω και έμεινα με το... ποντίκι στο χέρι.
Σαφώς και το έχετε προσεγγίσει πολύ σωστά το ζήτημα, αν και ο μιμητισμός και τα trends χρήζουν πολύ μεγαλύτερης συζήτησης.

Kαλή αρχή στο blog σας
και καλό καλοκαίρι.

brainwaves είπε...

@spy
...ένα σεντόνι ενστάσεις ή ένα σεντόνι σχόλια προς συζήτηση;
Καλοδεχούμενα θα ήταν και τα δύο βεβαίως βεβαίως, αλλά ρωτάω για την ιστορία...

Τhanx συνταξιδιώτη. Καλό καλοκάιρι!

Spy είπε...

Ενα σεντόνι σχόλια βεβαίως. Ενστάσεις σε κάποιον που μόλις ξεκίνησε, δεν είναι και πολύ ευγενικό.

(αν και εδώ που τα λέμε έχω την μόνιμή μου ένσταση σε όλα τα blogs για την λεκτική επαλήθευση. Πιστεύω ότι είναι αρκούντως βασανιστική και δεν χρειάζεται, τουλάχιστον μέχρι να σας έρθουν τα πρώτα spam, φτου φτου φτου)

brainwaves είπε...

@spy
Οι ενστάσεις σ' αυτό το blog είναι καλοδεχούμενες! Αρκεί να είναι καλοπροαίρετες και να μας πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω... Δεν είμαστε για πισωγυρίσματα...
:-)

xxx

oblivion είπε...

brainwaves με το διευκρινιστικό ποστ σου με κάλυψες όντως! ;) και μου προκάλεσες και το ενδιαφέρον να ακούσω παραδείγματα σχετικά! καλό σου απόγευμα και καλή συνέχεια!

aKanonisti είπε...

(αν και εδώ που τα λέμε έχω την μόνιμή μου ένσταση σε όλα τα blogs για την λεκτική επαλήθευση. Πιστεύω ότι είναι αρκούντως βασανιστική και δεν χρειάζεται, τουλάχιστον μέχρι να σας έρθουν τα πρώτα spam, φτου φτου φτου)

Εγώ δεν μιμούμαι....αντιγράφω τον κύριο spy... γιατί είναι το blog idol μου....χαχαχαχαχαχα

brainwaves είπε...

@oblivion
Με παραδείγματα ανέπτυξα το συλλογισμό. Φανταστικά παραδείγματα. Αν σκεφτώ κάποιο από real life θα το αναφέρω. Ωστόσο, δεν είμαι καλός σε αυτό... Let your imagination fly :-)

@akanonisti
Δηλαδή το spam όπως και να έχει θα έρθει λέτε εσείς.......
:-))